Ursula von der Leyen vil blive på posten. Men hvad er processen for at blive genvalgt?

Ursula von der Leyen stiller op som kommissionsformand igen. Hvad er hendes vigtigste valgtemaer? Og hvordan forløber processen herfra?

Hovedkonklusioner

  • Ursula von der Leyen genopstiller op som kommissionsformand
  • Demokrati, sikkerhed og konkurrenceevne er de vigtigste temaer for hendes kommission, proklamerede hun i sin tale 19. februar i Berlin.
  • Hendes mulighed for at blive formand afhænger af EP-valget

Ursula von der Leyen har i dag erklæret, at hun formelt stiller op som kommissionsformand for den næste kommission, der skal træde til efter Europa-Parlamentsvalget d. 9. juni 2024. Von der Leyen kom med meddelelsen på en pressekonference i forbindelse med et møde i CDU i Berlin mandag.

Demokrati og konkurrenceevne er de vigtigste temaer

Von der Leyen understregede, at det vigtigste overordnede tema bliver at forsvare Europas demokrati mod splittende kræfter – indefra og udefra – og skabe sikkerhed og tryghed i Europa. De politiske kræfter i midten af det politiske spektrum skal mobiliseres.

Her kommer et kort oprids af de temaer, hun fremhævede som de vigtigste i den kommende kommission:

  1. EU’s konkurrenceevne, som skal indstilles på de nye betingelser, som det indre marked skal fungere under.
  2. EU’s klimamål skal nås, og særligt økonomiske instrumenter skal tages i brug og ved at skabe pålidelige betingelser for investorer. Dertil skal omstillingen foregå sektorspecifikt.
  3. Kunstig intelligens skal håndteres og udnyttes på en måde, der er forenelig med det indre markeds principper og sociale hensyn.
  4. Bureaukratiet skal nedbringes og forenkles, bl.a. ved brug af digitaliseringspolitiske værktøjer.
  5. Migrationspagten skal implementeres, og EU’s ydre grænser skal styrkes.
  6. Forsvarskapaciteten, herunder særligt den industrielle base, skal udbygges, og forsvarsfonden skal øges. Derudover skal der oprettes en forsvarskommissærpost, som primært skal varetage forsvarsindustripolitikken.

Overordnet set fortsætter von der Leyen dermed den linje, hun lagde for dagen i sin State of the Union-tale fra sidste år. Det betyder, at EU’s stærke indre marked bliver det vigtigste værktøj for mange af de udviklinger, von der Leyen lægger op til.

Processen mod at blive formand

For at blive valgt som formand for Kommissionen skal man normalt være indstillet som Spitzenkandidat og dermed igennem den proces, der leder op til denne titel. Formålet med Spitzenkandidat er, at de europæiske politiske partier, der er repræsenteret i Europa-Parlamentet, hver især stiller med en spidskandidat til posten som formand for Kommissionen.

kommission

Den partigruppe, der får flest stemmer til Europa-Parlamentsvalget, bør som udgangspunktet have større chance for at få sin Spitzenkandidat valgt som formand for Kommissionen. Det er dog ikke mejslet i sten, at det ender sådan. I traktaten står nemlig blot, at der skal tages højde for valgresultatet, men ikke konkret hvordan.

Men før Ursula von der Leyen når så langt i processen, så skal hun først indstilles formelt af CDU’s bestyrelse. Herefter skal hun have opbakning fra mindst to andre partier i EPP-partigruppen, der skal komme fra andre lande end hende selv.

Lykkes dette, skal hun sammen med andre indstillede kandidater fra EPP's gruppe til valg. Det sker på kongressen den 6.-7. marts i Bukarest, hvor EPP-gruppen stemmer om, hvem de mener skal være deres spidskandidat. Såfremt Ursula von der Leyen vælges af den samlede EPP-gruppe til at blive Spitzenkandidat på kongressen, er det efter valget, prøven skal stå i kampen om at blive formand for Kommissionen.

Her skal hun indstilles til posten af Rådsformanden for Det Europæiske Råd. Stats- og regeringslederne skal derefter godkende hende med et kvalificeret flertal, hvorefter hun skal overbevise Europa-Parlamentsmedlemmerne om, at hun er den rette til posten. Det kræver et flertal i Parlamentet. Såfremt von der Leyen både kommer igennem Det Europæiske Råd og Europa-Parlamentet, kan hun fortsætte på posten.

Den grønne europæiske gruppe besluttede i februar måned, hvem der skulle være deres kandidater. Her blev tyske Terry Reintke og hollandske Bas Eickhout valgt til spidskandidater. De andre partigrupper vil i løbet af foråret beslutte, hvem de vil have på posten. Du kan se en tidslinje over Europa-Parlamentsvalget her: 

tidslinje

Kommissionens rolle

Kommissionen betragtes som et af de mest magtfulde organer i EU, da de fremsætter lovforslag. Vi har lavet et overblik over, hvilken rolle Kommissionen spiller, og hvordan de øvrige kommissærer udvælges. 

kommission

Kilder 

https://www.europarl.europa.eu/topics/da/article/20190612STO54308/hvordan-eu-kommissionsformanden-vaelges

https://www.tagesschau.de/ausland/europa/von-der-leyen-amtszeit-kommissionchefin-100.html

https://www.theguardian.com/world/2024/feb/19/ursula-von-der-leyen-to-seek-second-term-as-head-of-european-commission


Tænketanken EUROPA indtager ikke holdninger som organisation. Denne tekst repræsenterer alene – som alle udgivelser fra Tænketanken EUROPA – forfatterens/forfatternes betragtninger.

European Union, 2012, Bruno Portela
Abonner på vores nyhedsbrev

Bliv opdateret på europæisk politik og hele verdenssituationen

* obligatorisk

Tænketanken EUROPA bruger ovenstående oplysninger til at sende dig vores nyhedsbrev og invitationer til arrangementer. Vi behandler dine oplystninger, indtil du tilbagekalder dit samtykke.

Indhold